Nieuwsarchief 2024-2023

Verslag seniorenmarkt 2024

Tijdens  de seniorenmarkt  op 9 nov. 2024 zijn door de bezoekers verschillende opmerkingen en wensen opgeschreven waarvoor aandacht word gevraagd.

Hieronder een bloemlezing van de opmerkingen en wat de seniorenraad  ermee heeft gedaan.

Er zijn diverse opmerkingen gemaakt over het verkeer en wegmarkeringen:

  • Bij nat weer is de situatie voor rollators en scootmobielen bij de dokterspraktijk Hurdegaryp    slecht. Na regen blijven er waterplassen staan en moet men door het gras.
  • Ook uit Hurdegaryp is de klacht gekomen dat de af- en opritten voor rollators, rolstoelen en   scootmobielen te klein zijn of de draai te klein is. Met name is de situatie bij de apotheek en      het station worden genoemd.
  • Parkeren Markt Burgum; hier is voorrangsituatie onduidelijk.
  • Mini-rotonde in Burgum (ter hoogte van lage weg / bij tank station in de buurt?) is zo klein  dat het een gewoon kruispunt lijkt.
  • Van Sminiaplein in Burgum, moet veiliger voor voetgangers.
  • Eénrichtingsverkeer bij school Hurdegaryp is wenselijk.
  • Verwijderen van de (onnodige) paaltjes o.a. bij De Pleats in Burgum.
  • Minder drempels in de wegen.
  • Mûnein; veiliger.

(We hebben enkele van deze situaties doorgegeven aan een dorpskrant/dorpsbelangen over veel andere zaken heeft de seniorenraad reeds geregeld contact met de gemeente. Minder drempels in de wegen is begrijpelijk voor auto’s met rolstoelvervoer en ambulances etc. Mensen die echter in een straat wonen waar (te) hard wordt gereden zullen juist  meer drempels willen.)

Over de omgeving.

  • Beter groenonderhoud zodra het broedseizoen is afgelopen, dan kan men nog zien waar        dode takken hangen. 
  • (nog) meer bomen planten in Tytsjerksteradiel.
  • Meer openbare toiletten, dan is een boom niet meer nodig! (2x genoemd)

Hier kunnen de diverse dorpsbelangen ook goed een rol in vervullen en wij als  seniorenraad   nemen het ook mee  in overleg met de gemeente.  (Inwoners kunnen ook zelf zaken aankaarten bij de gemeente via de app Fixi).

Een categorie Grote Wensen.

  • Een dorpskrant voor Burgum. (2x genoemd)
  • Een senioren schilder club oprichten.
  • Leuk restaurantje voor koffie, thee e.d. in Garyp.
  • Dat het goed gaat met het nageslacht.
  • Inloopcafé voor ouderen, hoe leuk zou dat zijn.
  • Wat meer aandacht geven aan naasten en buren.
  • Een repair café waar men beschadigde apparaten na kan laten kijken of repareren.
  • Goed toegankelijk informatieloket via telefoon én internet op lokaal niveau.
  • (Waar dit kan,  zullen we deze wensen aankaarten. We kunnen bijvoorbeeld geen café beginnen. Voor de rest zullen we dit aan de mensen over moeten laten.)

                                                                       +++

This entry was posted in Algemeen.

Foto-impressie van de Senioren Welzijns-Markt zaterdag 9 november 2024 in Hurdegaryp

Posted on

This entry was posted in Algemeen.

Senioren Welzijnsmarkt 9-11-2024

Posted on

This entry was posted in Algemeen.

Ontdek de driewielfiets!

Driewielfiets

Posted on 3 mei 2024

Deze afbeelding heeft een leeg alt-attribuut; de bestandsnaam is Driewielfiets-ontdekdag-2.jpg

Fietsspiegel en Fietshelm (3-5-2024

Informatiemiddag 55+ (16-2-2024)

Boomplant voor 100 jarigen in Tytsjerksterdiel

Posted on

Ruim een jaar geleden ontving de gemeente een brief van dhr. Eeltje Wiersma die namens de seniorenraad van Tytsjerksteradiel met het idee kwam om voor elke 100-jarige in onze gemeente een boom te planten. Deze brief heeft de CDA-fractie naar voren gebracht tijdens het vragenhalfuur van de raadsvergadering en werd door het college positief gesteund.


En 18 december 2023  was het dan zover dat dhr. Wiersma samen met burgemeester Gebben in het bijzijn van belangstellenden, waaronder familieleden van de 100-jarigen in onze gemeente de eerste boom mocht planten. Er zijn vandaag in totaal 5 “Linebeammen” gepland in het Wetter en Willepark. De Linebeam (Lindeboom) een herdenkingsboom, een prachtig symbool voor elke 100-jarige in onze gemeente.

This entry was posted in Algemeen.

Seniorenmarkt 2024

Posted on

De Seniorenmarkt voor 2024 staat gepland op zaterdag 9 november . Bekijk t.z.t onze poster voor meerinformatie over ons evenement.

Verslag Seniorenmarkt 2023

Posted on

Impressie van de Senioren Welzijns Markt van zaterdag 11 november 2023 in Hurdegaryp.

De twintig deelnemende standhouders waren al vanaf 9 uur bezig om hun tafels klaar te maken voor het verwachte bezoek. Om 10 uur heeft de wethouder Caroline de Pee de Markt geopend met een vriendelijk woord voor de organiserende Seniorenraad en de deelnemers aan deze Markt. Samen met de voorzitter heeft ze een rondgang langs de stands gemaakt om met iedereen kennis te maken. Alle standhouders konden veel informatie kwijt aan de bezoekers deze dag.

This entry was posted in Algemeen.

Seniorenmarkt 2023

Posted on

This entry was posted in Algemeen.

Privé: Senioren-markt zaterdag 11 november

Posted on

Graag nodigen wij jullie uit voor onze Senioren-markt op zaterdag 11 november 2023. Bekijk onze poster hieronder voor meer informatie over ons evenement.

This entry was posted in Algemeen.

De Ynrin, Hûskeamerkafee in Glinstra State

Posted on

Informatieochtend vanuit de gemeente

Eens per 2 maanden wordt op dinsdag in Glinstra State in Burgum vanuit de gemeente een informatieochtend georganiseerd. Hier worden de volgende onderwerpen behandeld:

  • Voorlichting Energiezaken (Gas/Electra): Welke maatregelen kun je treffen op gebied van energiebesparing?
  • Voorlichting minimaregelingen: Krijg jij al alle minimaregelingen waar je recht op hebt?
  • Wie doet wat binnen de gemeente: Bij wie kun je terecht voor uitkeringsvragen?

This entry was posted in Algemeen.

Privé: Themabijeenkomst ‘Inflatie en Rondkomen’

Posted on

Themabijeenkomst ‘Inflatie en Rondkomen’

Op 11 mei (aanvang 19:30 uur) wordt er in Glinstrastate in Burgum een voorlichting bijeenkomst georganiseerd met als thema Inflatie en Rondkomen.

Vakbond FNV ontvangt veel signalen over gezinnen die van hun huidige inkomen niet of met moeite kunnen rondkomen. Dit moet en kan anders. Tijdens een gezellig Vakbond Café wordt hierover voorlichting gegeven en kunt u vragen stellen.

This entry was posted in Algemeen.

Shared Space, in het Fries Dielde Romte

Posted on

Terecht in het Fries want Dielde Romte is ontwikkeld door Hans Monderman, verkeerskundige en verkeersplanoloog. Monderman’ s motto was ‘Liever veiligheid met onzekerheid dan ongelukken met duidelijkheid’

Het moest allemaal anders want er was een grote weerstand tegen verkeersborden, verkeerslichten, stoepranden en drempels. 

Doel:

  • Kwaliteit van de openbare ruimte staat voorop
  • Verantwoordelijkheid voor verkeersveilig gedrag terug naar de gebruikers van de openbare ruimte
  • Verkeersruimte wordt weer mensruimte! 
  • Resultaat: mooie leefomgeving en veiliger gedrag

Hoe werkt het dan 

Er zijn wel algemene verkeersregels

  • Bestuurders verlenen bestuurders van rechts voorrang.
  • Bestuurders moeten zoveel mogelijk rechts houden.
  • Fietsers mogen met zijn tweeën naast elkaar fietsen.
  • Recht doorgaand verkeer op dezelfde weg  gaat voor afslaand verkeer. 
  • Bestuurders moeten blinden, gehandicapten en personen die zich moeilijk voortbewegen voor laten gaan.
  • En in het algemeen: Het is een ieder verboden zich zodanig te gedragen dat gevaar op de weg wordt veroorzaakt of kan worden veroorzaakt of dat het verkeer op de weg wordt gehinderd of kan worden gehinderd art 5 WVW.

Er zijn ook nadelen

De negatieve kanten aan de ‘ Dielde Romte ‘  in het verkeer. Bepaalde risicogroepen zoals ouderen en gehandicapten ervaren door gebrek aan overzicht en duidelijkheid problemen bij het juist inschatten van complexe en drukke situaties. Inwoners van gebieden waar gedeelde ruimtes zijn aangelegd klagen er over dat ze zich daar onveilig voelen.

Hurdegaryp – Rijksstraatweg

Type locatie: dorpskern
Type weg: gebiedsontsluitingswegen
Jaar van realisatie: 2018
Oversteekvoorzieningen: ja
Voorzieningen kwetsbare verkeersdeelnemers: ja
OV-route: ja

Achtergrond

Door de komst van De Centrale As is het doorgaande autoverkeer door Hurdegaryp flink afgenomen. Dit bood de kans om de hoofdweg opnieuw in te richten. Hiervoor is het historische profiel als basis genomen. Er zijn twee parallelwegen verdwenen, waardoor er één hoofdweg overblijft. De kruisingen zijn als gelijkwaardige kruisingen ingericht en er zijn een aantal pleinen gerealiseerd. Binnen de bebouwde kom rijden de fietsers op de rijbaan.

© Foto Lykelema online

Er zijn nog wel onduidelijkheden over de fiets/bromfietsen routes ( zie aanwijzing op de foto). De looproute van de bestrating naar het station is met een donkere kleur aangegeven.

Turborotonde

De turborotonde is een speciaal vormgegeven tweestrooksrotonde, waar men al voor het oprijden van de rotonde de juiste rijstrook dient te kiezen, zodat er op de rotonde geen weef- en snijconflicten meer voorkomen. De turborotonde kent een hogere verkeersveiligheid ten opzichte van een standaard-tweestrooksrotonde en dezelfde  veiligheid ten opzichte van een enkelstrooksrotonde, mits deze altijd dezelfde structuur hebben. De doorstroming is beter dan bij de standaard-tweestrooksrotonde en veel beter dan de enkelstrooksrotonde. De meeste adviseurs bevelen aan om geen standaard-tweestrooksrotondes meer aan te leggen, maar alleen nog turborotondes.

Vergelijking met standaard rotonde 

Door de grotere verkeersveiligheid van de klassieke (enkelstrooks) rotonde ten opzichte van andere kruispuntoplossingen is de rotonde sinds de jaren 90 sterk in opkomst. In het Startprogramma Duurzaam Veilig wordt de rotonde dan ook aanbevolen voor gebiedsontsluitingswegen als kruispuntoplossing. Er liggen inmiddels zo’n 5600 rotondes in Nederland. Er kleven wel enige nadelen aan de enkelstrooksrotonde. De rotonde heeft een goede doorstroming, maar dat is afhankelijk van de verkeersstromen die erop plaatsvinden. Bij veel driekwartbewegingen neemt de capaciteit fors af. Omdat de capaciteit gelimiteerd is tot ongeveer 20.000 – 25.000 motorvoertuigen per etmaal is er een variant bedacht op de enkelstrooksrotonde.

De enkele stroken zijn vervangen door dubbele rijstroken op de rotonde. De variant met enkele toe- en afritten heeft dan in theorie een capaciteit van 22.000 – 35.000 motorvoertuigen per etmaal; de versie met dubbele toe- en afritten 35.000 – 40.000 motorvoertuigen per etmaal. Deze capaciteit wordt vrijwel nooit gehaald omdat de toevoerwegen deze intensiteiten niet kunnen ‘aanvoeren’. De verkeersveiligheid op een tweestrooksrotonde ligt lager dan op een enkelstrooksrotonde. Dit komt onder meer doordat:

  • hogere snelheden mogelijk zijn op de rijbaan (afsnijden mogelijk)
  • er meer verkeer rijdt in vergelijking met enkelstrooksrotondes
  • het aantal conflictpunten toeneemt in vergelijking met enkelstrooksrotondes
  • de weggebruiker niet weet om te gaan c.q. onbekend is met de dubbelstrooksrotonde

Bij het oprijden dient een weggebruiker de juiste strook te kiezen. Voor de driekwartbeweging dient men twee keer van rijstrook te wisselen. De weggebruiker die onbekend is met het type zal ook voor deze beweging de buitenste rijstrook willen blijven gebruiken. Het is dan mogelijk dat een bekende weggebruiker juist wel goed volgens de regels handelt en geconfronteerd wordt met de onbekende weggebruiker wanneer deze de rotonde wil verlaten. Dit is een ernstig conflict. Dit conflict komt twee keer voor bij aanwezigheid van twee dubbelstrooksafritten. Voorts komen er twee weefconflicten voor en nog 12 andere conflicten. In totaal zijn er 16 conflictpunten.

Om dat aantal conflictpunten te verminderen en de rijsnelheden laag te houden is de turborotonde ontwikkeld. Deze kent maar 10 conflicten in vergelijking met een dubbelstrooksrotonde met twee dubbelstrooksafritten. Ook de capaciteit ligt beduidend hoger. Dit komt doordat:

  • het gebruik van de binnenste rotondestrook aantrekkelijker is geworden, omdat er niet meer geweven hoeft te worden
  • het verkeer dat de rotonde oprijdt, niet langer in onzekerheid verkeert over mogelijke rijstrookwisselingen van verkeer op de rotonde.

Essentiële kenmerken

  • De weggebruiker dient vóór het oprijden van de turborotonde al de juiste rijstrook te kiezen zodat er op de rotonde niet meer van rijstrook gewisseld hoeft te worden. Snijconflicten vanwege het uitvoegen vanuit de binnenste rijstrook naar buiten om de rotonde te verlaten, komen hierdoor niet meer voor. Het aantal weefconflicten door wisselen van rijstrook op de rotonde zelf, neemt ook af. Door middel van een verhoogde rijstrookscheiding wordt voorkomen dat weggebruikers eenvoudig van rijstrook kunnen wisselen. Alleen belijning op de turborotonde voorkomt dit afsnijden of weven niet.
  • Spiraalmarkering moet soepel van binnen naar buiten lopen om het verkeer te geleiden. Zo zijn geen extra stuurcorrecties tijdens het ‘rondrijden’ nodig.
  • Aan niet meer dan twee rijstroken op de rotonde moet voorrang verleend worden. Bij meer dan twee rijstroken is het aan te bevelen om na te gaan of een turborotonde wel de meest geschikte kruispuntoplossing is. Een turboverkeersplein of één van de rijbanen ongelijkvloers maken zijn goede alternatieven.
  • Ten minste één rotondetak dient zich als één geheel aan, waarbij aan maximaal twee rijstroken op de rotonde voorrang verleend moet worden.

Bewegwijzering

Ook een belangrijk onderdeel van de turborotonde is de bewegwijzering en de markering. De weggebruiker moet al ruim voor de rotonde geïnformeerd worden over de te kiezen rijstroken. Dit heeft te maken met de anticipatietijd. De keuze dient op 400 meter voor de rotonde gemaakt te worden. Bij het keuzemoment van de juiste rijstrook horen dan nogmaals wegwijzers te staan, zo’n 40 – 100 meter voor de rotonde. Gewenst is dat deze als portaal worden uitgevoerd. Beslissingswegwijzers maken vervolgens het geheel compleet.

Markering

De markering kenmerkt zich door de opvallende pijlvorm. De pijlvorm dient overeen te komen met de bewegwijzering. De pijlen starten ongeveer 180 meter voor de rijstrookscheiding.

De kant- en as markering dient ter hoogte van de pijlen doorgetrokken te zijn om de verwarring van de Essentiële herkenbaarheidskenmerken te verminderen. Ook dient de markering aan de rechterkant van de binnenste rijstrook doorgetrokken uitgevoerd te worden, om zo te voorkomen dat weggebruikers van rijstrook wisselen.

Vormgeving

Extra rijstroken beginnen altijd tegenover een toerit. Dit dient met een rechte hoek aangesloten te worden vanwege de zichtbaarheid voor volgende rotondetakken.

De turborotonde heeft een compacte vormgeving, met een diameter van ongeveer 50 meter. Daardoor blijven de rijsnelheden laag.

Door de compacte vormgeving is het voor vrachtwagens lastiger berijdbaar. Vrachtwagens van normale lengte hebben in principe genoeg ruimte om niet de rammelstroken en de rijstrookscheidingen te raken. Echt lange vrachtwagens mogen over de rijstrookscheiding en de rammelstroken rijden. De rijstrookscheidingen zijn 7 cm hoog.

Bronnen

  • https://nl.wikipedia.org/wiki/Turborotonde#Kenmerken_turborotonde
  • http://www.verkeersnet.nl/648/shared-space-maakt-haren-veiliger/
  • http://www.noorderbreedte.nl/?artikel=2580
  • https://www.verkeerskunde.nl/blog/onderzoek-naar-shared-space-waarom-en-hoe
  • http://www.noorderbreedte.nl/?artikel=614
  • https://www.kenniscentrumsharedspace.nl/Locaties?locationid=5d1f3294daa10b4898000016
  • https://www.dirkdebaan.nl/eisen-aan-turborotonde.html