In dit activiteitenplan worden de plannen en ideeën voor 2025 op papier gezet, met daarbij een korte terugblik op het voorgaande jaar 2024.
De Seniorenraad houdt zich bezig met de aandachtsgebieden Wonen, Zorg en Welzijn, Participatie, Veiligheid, Mobiliteit en Communicatie. Vanuit deze aandachtsgebieden zijn er activiteiten geweest in 2024 en deze worden voortgezet in 2025.
Nieuwe acties of ideeën ontstaan vaak in contacten met ouderen tijdens o.a. het bijwonen van de vergaderingen in eigen dorp. Maar ook door het ingaan en /of reageren op actuele publicaties of informatie vanuit de gemeente en maatschappij, kan er worden gereageerd op situaties / problemen die voor ouderen ontstaan. De vertaalslag hiervan rondom bijv. het aandachtsgebied Wonen is o.a. terug te vinden in het streven van het zelfstandig blijven wonen van de ouderen. Dit is nog steeds de opzet van de regering en de provincies in ons land. Ook de gemeente Tytsjerksteradiel heeft dit als prioriteit.
Wonen
Een korte terugblik rondom het aandachtsgebied Wonen laat zien dat in 2024 een informatiemiddag was georganiseerd door de Seniorenraad. Dit in samenwerking met onder anderen Kearn, Woon Friesland en Noorderbreedte met daarbij de focus op sociale huurwoningen, ouderen in de thuissituatie en zorgbehoeften van ouderen.
De informatiemiddag was mede naar aanleiding van het onderzoek van studenten van de NHL/Stenden en had als doel meer inzicht te krijgen hoe het gaat met ouderen in de thuissituatie, en welke (zorg)behoeftes zij hebben. Omdat deze zaken actueel blijven, zal deze informatiemiddag nog een vervolg krijgen. De Seniorenraad blijft de ontwikkelingen op de gemeentelijke woningmarkt volgen
Zorg en Welzijn
De Seniorenraad bezoekt regelmatig een Zorgcentrum in de gemeente waarbij er contact is met de locatiemanager en bewoners. Tussen het zelfstandig blijven wonen en het wonen in bijv. een verpleeghuis ligt een groot gat. Bewoning (nieuwe stijl) van een bejaardenhuis, of hoe het dan in de toekomst zal gaan heten, komt weer terug. Waarbij de aandacht m.n. uitgaat naar de sociale context ervan en het welzijn van de ouderen. De Seniorenraad houdt hiervoor een vinger aan de pols. Zie hiervoor ook de publicaties op de website rondom de mogelijkheden voor o.a. Welzijn op recept en Welzijnscoach.
Communicatie / Participatie
Jaarlijks vind een bijeenkomst plaats op basis van de samenwerking met de Wmo-raad en Cliëntenraad Werk en Inkomen, (in het kort “De drie raden” genoemd). Daarbij wisselen de raden van gedachten over elkaars plannen en activiteiten, mogelijkheden voor burger participatie om tot een goede samenwerking te komen.
Mobiliteit / Verkeer / Veiligheid
Diverse verkeersproblemen voor ouderen worden, vaak via de jaarlijkse Seniorenmarkt, gemeld waarvan een terugkoppeling plaatsvindt naar de gemeente.
De gemeente is bezig met het opzetten van een Mobiliteitsplan voor de komende 10 jaar. De Seniorenraad ondersteunt deze plannen en wil graag meewerken en aanvullen, waar dat mogelijk is. Dit heeft voortdurend onze aandacht.
Voor senioren is het begrip veiligheid heel belangrijk in onze maatschappij, welke zich op
meer terreinen afspeelt. Zo is in 2024 aandacht gevraagd voor de slechte bereikbaarheid
van de trottoirs. In alle Dorpskranten is dit stuk van de Seniorenraad gepubliceerd en daar zijn vele reacties op gekomen. Ook de gemeente heeft hierop gereageerd. We stellen vast dat dit in 2025 zeker een vervolg zal krijgen, want dit probleem is nog niet opgelost. Maar ook andere vormen van veiligheid hebben onze aandacht en de Seniorenraad houdt actief een vinger aan de pols.
Website
Hierop worden activiteiten ( bijv. vergaderingen, seniorenmarkt ) van de Seniorenraad vermeld. Maar ook diverse informatieve publicaties, die van belang zijn voor de ouderen, worden hierop geplaatst. We streven naar meer bekendheid van onze website. https://www.seniorenraadtytsjerksteradiel.nl/
Seniorenmarkt
Het organiseren van de Seniorenmarkt in het najaar is een vaste activiteit. De Markt is ruim van opzet /onderwerp. Dit biedt de mogelijkheid om meerdere instanties en organisaties de mogelijkheid te bieden om bekendheid te geven aan hun werk of presentaties. De markt voor 2025 is in voorbereiding met de intentie voor nog meer aandacht voor publiciteit. Deze keer is het voornemen om dit in samenwerking met andere ( lokale) organisaties op te zetten waarbij een andere werkwijze een optie is. Eventueel een kleinere opzet in de dorpen.
Vergaderingen / Bijeenkomsten
De raad bestaat volgens de statuten uit maximaal 13 leden, nu 10, die samen het algemeen bestuur (AB) vormen. Uit deze leden wordt het dagelijks bestuur (DB)gevormd van maximaal 5 ( nu 4). Jaarlijks zijn er minimaal 8 vergaderingen van het AB en even zoveel bijeenkomsten van het DB. De laatste jaren zijn 9 vergaderingen (van beide groepen) gangbaar. De vergadering van het Algemeen Bestuur is voor iedereen toegankelijk. Ook wordt deze vergadering gebruikt om gasten en/of gastsprekers uit te nodigen. Op deze manier wordt bepaalde informatie of actuele zaken bekend voor alle leden. Twee keer per jaar heeft het Dagelijks Bestuur een overleg met burgemeester / wethouders. Bestuursleden wonen uit betrokkenheid vergaderingen bij in eigen dorp ( Dorpsbelangen) en gemeente ( WMO) .
Contacten in de regio met lokale organisaties worden o.a. gebruikt om voorlichting te geven over de Seniorenraad. Daarbij kan men peilen welke opmerkingen en vraagstukken er spelen onder de senioren in Tytsjerksteradiel.